Cold Drip ile Kahve Demleme
Gittikçe popülerleşen cold drip kahve demleme yöntemi ile müşterilerinize eşsiz lezzette soğuk kahveler sunmaya ne dersiniz? Nescafé Superiore kahve çekirdeklerinin tadını bir de Cold Drip ile deneyimleyebilirsiniz. French press ile kahve demleme, syphon ile kahve demleme veya v60 ile kahve demleme gibi pek çok yöntemden farklı olarak cold drip ile yapılan işlem demlemeden çok damlatma işlemi olarak düşünülebilir. Bu yöntemle elde edilen kahveye ise cold drip coffee adı verilir. Cold drip ile kahve demleme püf noktalarını yazımızda bulabilirsiniz.
Cold Drip Nedir?
Cold drip, kahvenin soğuk demleme yöntemlerinden biridir. Bu yöntemde buz ve su karışımı, kalın öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerinden yavaş ve düzenli bir şekilde damlatılır. Damla damla süzülen su, kahvenin aromasını ve karakteristik lezzetini ortaya çıkarır. Cold drip ile demlenen kahve, geleneksel yöntemlerle hazırlanan kahvelere kıyasla daha düşük bir asiditeye sahip olur.
Sıklıkla cold brew ile karıştırılan cold drip temelde, daha yumuşak içimli ve pürüzsüz bir soğuk kahve elde etme yöntemidir. Cold brew ile en önemli ayrımı ise başlangıçta buz ile demleme yapılmasıdır. Normal şartlarda saatler alan bu yöntem, demlenecek kahvenin miktarına ve alınmak istenen sonuca göre 2 saat ile 40 saat arasında sürdürülebilir.
Cold Drip Özellikleri
Cold drip ile kahve demleme kendine has bazı özellikler taşır. İşte bunlardan bazıları:
- Özellikle soğuk kahvelerin yapım tekniği olarak kullanılan cold drip ile soğuk damlatma işlemi oldukça hızlı gerçekleşir. Böylece öğütülmüş kahve her seferinde tertemiz bir damlayı emer ve ortaya çıkan kahve belirgin şekilde zenginleştirilir.
- Cold drip düzeneği ile kahve uzun süre temas edeceği ve demleneceği için taze çekilmiş ve kalın şekilde öğütülmüş kahve kullanılır.
- Bu sistem, eşsiz bir tat berraklığı ve yoğun bir aroma deneyimi yaşatır. Çünkü, daha düşük sıcaklıklarda hazırlanan kahve daha az yağ ve asit çeker. Cold drip ile kahve demleme işlemi, aşırı ekstraksiyon ve bunun sonucunda oluşan acılık riskini ortadan kaldırır. Böylece oluşan kahve tatlı ve dolgun gövdelidir.
- Daha yavaş ve uzun süreli bir işlemden geçmesi nedeniyle cold drip kahve, sıcak kahveye kıyasla çok daha yüksek bir kafein konsantrasyonuna sahiptir.
- Soğuk şekilde demlenen kahve istenirse ısıtılabilir. Ancak bu kahve konsantre olarak değerlendirildiğinden ısıtma yöntemi yalnızca kaynar su eklemek olmalıdır.
- Cold drip ile alınmak istenen sonuca bağlı olarak; kahvesini daha berrak ve parlak sevip siyah içmek isteyenler filtre kavrulmuş kahve, daha koyu seven ve çoğunlukla içine süt ekleyenler ise espresso kavrulmuş kahve tercih edebilir.
- Konsantre yapısı nedeniyle buz veya süt ile servis edilerek bir miktar seyreltilebilir.
- Cold drip tekniği ile kahvenin yağlarının çıkması da önlenir. Bu da cold drip kahvenin raf ömrünü uzararak, buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilmesini sağlar.
Peki, cold drip ile kahve demleme nasıl yapılır? İşte adım adım cold drip ile kahve yapımı:
- İlk olarak, Nescafé Superiore kahve çekirdeklerini kalın bir şekilde öğütün.
- Nemli filtre kağıdını ortadaki kahve haznesine yerleştirin.
- Haznenin içine 65 g Nescafé Superiore kahve dökün.
- Döktüğünüz kahveyi iyice sallayarak düzleştirin.
- Üzerine bir filtre kağıdı daha ekleyin.
- Üstteki su haznesine 500 ml soğuk su ve 500 g buz ekleyin.
- Saniyede 1 damla akacak şekilde vanayı açın.
- Bu şekilde yapılan damlatma, yaklaşık 8 saat kadar devam edecektir.
- Demleme işlemi tamamlandıktan sonra, kahveyi servis etmeden önce bardağı buzla doldurun.
- Cold drip coffee içmeye hazır. Afiyet olsun.