Planet_World

İklim Değişikliği Kapımızda

İklim değişikliği bugün karşı karşıya olduğumuz en büyük sorunlardan biri. Sel baskınlarından kuraklıklara, kasırgalara, orman yangınlarına ve heyelanlara kadar her yerde doğa olaylarındaki artışları görebiliyoruz. İnsanlar bu konuda ana etkenlerden biri olsa da, bu durumu çözecek olanlar da bizleriz! Doğru aktivitelerle birlikte iklim değişikliğinin önüne geçebilir, gelecek nesillere daha güzel bir dünya bırakabiliriz.  
Our_planet_Nestle
Gıda Endüstrisinin İklim Değişimine Etkisi

BİLİYOR MUYDUNUZ?

Gıda kayıpları ve atıklarından kaynaklanan sera gazı emisyonları, havacılıktan kaynaklanan küresel emisyonların 3 katıdır.

DÜNYA GENELİNDEKİ EMİSYON ORANLARI

 Bir gıdanın üretiminden atık oluşumuna kadar ortaya çıkan emisyon miktarı, tüm emisyon miktarlarının %34’üdür.

 Arazi Kullanımı: %32

Tarımsal Üretim: %39

Tedarik Zinciri: %17

Parekende Sonrası:%12’dir.

yerkure

 

Küçük Değişimler ile Büyük Kazanç Sağlayabiliriz

BİLİYOR MUYDUNUZ? 

• İsteğe bağlı ısıtma sistemleri günde 100 fincana kadar kahve için en verimliyken, basınçlı veya atmosferik kazanlar daha yüksek hacimlerde daha verimlidir. 

ENERJİ KULLANIMINIZI DEĞERLENDİRİN 

• Buzdolaplarını ve dondurucuları ocak üstlerinden ve fırınlardan uzak tutun.       

• Yeniden üretilebilen veya geri dönüştürülebilen enerji açısından verimli ve/veya uzun ömürlü ekipmanlar seçin 

• Elektrik tasarrufu yapmak için doğal pencere ışığından yararlanın ve enerji açısından verimli aydınlatma kullanın. 

• Zaman ve su açısından daha verimli olmak için bulaşık makinelerini kullanın ve eko modunda çalıştırın. 

KAFENİZİ DAHA VERİMLİ HALE GETİRİN 

•  Enerji tasarrufu için kahve makinenizin özelliklerini, servis edilen fincan sayısına ve kahve çeşitlerinize göre seçin.

• Kahve makinenizi sürekli kapatıp açmayın. Bekleme moduna alın veya gün sonunda kapatın.

• Sadece ihtiyacınız kadar suyu ısıtarak, su ısıtıcısı veya anında ısıtma makinesi ile enerji tasarrufu yapın. 

• Espresso bazlı içecekler için birden fazla siparişiniz varsa, bunları tek tek hazırlamak yerine aynı anda hazırlayın. 

People_Nestle

 

DEPOLAMA VE HAZIRLIĞI OPTİMİZE EDİN 

• Yiyecek israfını önlemek için menüleri dikkatli bir şekilde planlayın, sadece ihtiyacınız olanı satın alın ve alışverişten hemen sonra bozulabilir yiyecekleri hazırlayın. 

• Aynı anda birden fazla tarif pişirebilmeniz için zamanınızı ve pişirme sıcaklığınızı planlayın. Tencerelerde kapak kullanmak da ısının korunmasına yardımcı olacaktır! 

• Kaynatma sırasında daha küçük tencereler seçin, böylece yemek daha çabuk pişer ve su tasarrufu sağlanır. Ayrıca temizse sıcak suyu başka bir tarifte tekrar kullanabilirsiniz. 

• Yiyecekleri son kullanma tarihlerine göre kullanabilmeniz için malzemeleri saklayın ve etiketleyin. 

• Kompostlama ve geri dönüşüm için kutular ayarlayın. 

MENÜNÜZÜ GELİŞTİRİN

• En az bir vejetaryen veya vegan seçeneği sunun. 

• Bitki bazlı süt alternatifleri kullanın ve bunları kahve ve diğer içecekler için bir seçenek olarak sunun.

• Yiyecek israfını önlemek için menüde çeşitli porsiyon boyutları sunun. 

SATICILARINIZLA EKİP OLUN 

• Gıda ayak izlerini öğrenin ve malzemeleri seçerken sorumlu kaynaklardan tedarik edilen malzemeleri kullanmaya çalışın.

• Daha düşük karbon ayak izine sahip malzemeler kullanın ve daha yüksek karbon ayak izi taşıyan malzemeleri azaltın.

• Mevsimlik ürünlerinizden bazıları için yerel satıcılarla ortaklık kurun. 

• Özellikle et gibi yüksek karbon ayak izli gıdalar için daha sürdürülebilir uygulamaları takip eden satıcıları bulun. 

• Geri dönüştürülmüş veya geri dönüştürülebilir ambalajlı ürünleri seçin ve satıcılardan mümkün olduğunda ambalajı en aza indirmelerini isteyin.

Smile_Nestle

 

YEMEK ALANINI UNUTMAYIN 

• Tekrar kullanılabilir ve geri dönüştürülebilir servis malzemeleri kullanın ve tek kullanımlık plastik kaplar sunmayı bırakın. 

• İçeceklerde sadece talep üzerine buz sağlayın. 

• Menünüzde çeşitli porsiyon boyutları sunun. Gerekirse, kalan yiyecekleri atmak yerine misafirlerle birlikte eve göndermeyi teklif edin. 

• Atıkları azaltmak için misafirlerin kendi soslarını ve garnitürlerini seçmelerine izin verin. 

• Tüketicilere kullanılmayan yiyecekleri indirimli olarak satın almalarını öneren uygulamalarla ortaklık kurmayı düşünün. 

• Tekrar kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir paket servis kaplarının iadesini teşvik etmek için bir depozito planı deneyin. 

DAHA AYDINLIK BİR GELECEK


Zorluklar büyük, ancak hep birlikte çalışırsak daha fazlasını başarabiliriz.
Sera gazı emisyonlarını azaltmak ve iklim değişikliğine olumlu katkılar sağlamak adına hem tedarik zincirinin başlangıcındaki hem de sonundaki paydaşlarla iş birliği yaparak önemli adımlar atabiliriz.

Planetpro by Nestlé Professional®

BBC, The State of the Climate in 2021
NASA, 2020 Tied for Warmest Year on Record
NOAA, Climate Change: Global Sea Level
Grantham Institute, Sea Level Change
The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Report
Carbon Brief, How climate change affects extreme weather around the world
Iberdrola, Climate change is accelerating the sixth extinction
Gallup, Millennials Worry About the Environment
Euromonitor, Sustainable Eating and the Environmental Cost of Food
Deloitte, Sustainable Consumer
Nielsen, Ingredient and dining out trends around the world
Datassential, Five in Focus – Climate Change & Sustainability
Datassential, Trendspotting – Sustainable chains
The IPCC Glossary
United States Environmental Protection Agency (EPA), Glossary of Climate Change Terms
ISO 14021:2016, Environmental labels and declarations
Science Based Targets, The SBTi Net-Zero Manual & Criteria
United Nations, The Paris Agreement
Ellen Macarthur Foundation, What is a circular economy?
ISO 14040:2006, Environmental management
Nestlé, Regenerative Agriculture
Southpole, Insetting: the Full-circle Sustainable Solution for Supply Chains; Carbon Offsets Explained
Our world in data, How much of global greenhouse gas emissions come from food?; Emissions by sector
Visual Capitalist, The Carbon Footprint of the Food Supply Chain
Poore, J., & Nemecek, T. (2018), Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers
Ranganathan et al. (2016), Shifting Diets for a Sustainable Food Future
United Nations Environment Programme, Food Waste Index Report 2021